Sport therapie

images

Sporttherapie, herstel en voorkomen van blessures.
Iedereen die sport wil zich graag fit voelen en fit zijn. Helaas komt het vaak voor dat er blessures en overbelastingsklachten ontstaan die het onmogelijk maken om lekker te kunnen sporten. Een goedebegeleiding van de sporter is hierin erg belangrijk, van
een goed opgebouwde training tot aan hetgoed verzorgen van je lichaam. Een sportmasseur kan aangeven wanneer spieren te veel belastworden en er blessures op de loer liggen.
Wanneer er toch een blessure ontstaat kan deze meestal goed behandeld worden
. Door een gedegen kennis van de anatomie, de (patho) fysiologie van blessures is een sporttherapeut in staat een voorname rol te spelen in het therapeutisch behandelen en begeleiden van sporters met een (overbelastings) blessure. Hij heeft kennis van het scala aan verschillende ontstaansfactoren van een sportblessure en over het normale en het afwijkende herstel ervan. Een sporter met zijn blessure kan worden begeleid vanaf het moment van blessure tot aan het moment dat de sporter zijn sport weer kan hervatten.
Een blessure kan effectief worden behandeld met behulp van diverse technieken zoals:
– bindweefselmassage
– dryneedling
– triggerpointtherapie
– mobilisaties gewrichten en van de wervelkolom
– oefentherapie
– sportmassage
– medical taping
Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de blessure, maar ook naar eventuele andere factoren die deblessure zouden kunnen veroorzaken of in stand houden. Het doel is om de sporter goed te latenherstellen en op een verantwoorde manier terug te laten keren op het oorspronkelijke niveau.
Uiteraard hebben niet alleen sporters te maken met (overbelastings) klachten. Door bijvoorbeeldwerk en stress kunnen er allerlei lichamelijke problemen onstaan, die behoorlijk beperkend kunnenzijn voor de dagelijkse bezigheden. Voorbeelden hier van zijn lage rugklachten, nekklachten en schouderklachten. Het doel is om ook deze klachten te behandelen met dezelfde technieken en depatient te begeleiden in het herstel. Er wordt toegewerkt naar een situatie zonder klachten, zodat er geen belemmering is in het dagelijkse leven.